joi, 21 iunie 2012

Oameni si locuri din vechiul Bucuresti, de Lelia Zamani


Autor: Lelia Zamani;
Titlu: Oameni si locuri din vechiul Bucuresti;

Boieri si targoveti pusi pe capatuiala, intelectuali si excentrici tamaduitori, cucoane frantuzite si vanzatoare de placeri, toti se intalnesc in Bucurestiul din fotografiile alb-negru. Un Bucuresti pierdut, dar care a lasat multe povesti in urma lui, iar noi nu ne mai saturam de ele. Oameni si locuri din vechiul Bucuresti este mozaicul unei umanitati aflate la margine de Occident, unde mahalaua balcanica se poate zari de la fereastra salii de bal in stil vienez. Lelia Zamani nu dezamageste nici de data aceasta apetitul ‘animalului urban’ pentru secretele spatiului sau.
Am aflat, din amintirile bunicilor sau din clasicii literaturii, despre diversele tipologii naufragiate pe malul Dambovitei. Straini, baieti de pravalii luati de prin sate, modiste, dame respectabile si amfitrioanele unor saloane opulente, negustori deveniti nababii Micului Paris, gazetari si impostori se intersectau pe ulitele noroioase revarsate haotic prin fata buticurilor elegante. Dar unde se intalneau ei ? La terasa Otetelesanu (in locul unde s-a construit Palatul Telefoanelor), la seratele dansante organizate la Palatul Sutu, la casele cu felinarul rosu, la margine de mahala, in vreo carciumioara de suflet.
Acceptate sau nu, rostite cu voce tare sau in soaptele pacatoase, locurile frecventate cel mai des erau noile repere in jurul carora se trasa harta sentimentala a Bucurestiului. Erau noile spatii sacre al vanatorului de placeri profane. Cu ele incepea declaratia de iubire pentru oras. Cand vreun intreprinzator hraparet le punea gand rau, lasau in urma lor boemi indurerati si dame intristate ca nu mai au unde sa-si etaleze dantelele si stofele fine. Dar cel mai des invocat era stapanul unor astfel de locuri. Celebrul Otetelesanu sau Anastasie Bezaca erau invocati de cheflii sau de amatorii plecati in cautarea unor chilipiruri de bazar.
Vechiul bucurestean seamana mult cu nepotul sau, chipurile, actual. Acelasi apetit pentru distractii si voie buna, pentru miresmele unei carciumi primitoare devenite, intre timp, ‘pub’ sau ‘trattoria’. Bucuresteanul modern are la dispozitie baruri si cluburi, unde petrece pana in zori. Stramosul sau ar fi dat orice pentru a fi admis in salonul familiei Sutu, unde il astepta stapana casei pe o canapea spre a-i fi sarutata mana in semn de primire. Tot pana dimineata se dansa, iar oaspetii erau alesi pe spranceana. Privilegiatii aveau mai putin noroc daca vroiau sa initieze un flirt nevinovat. Nu aveau separeuri si cautau locul retras, dar erau dati in vileag de imensa oglinda venetiana, in care se reflectau siluete alunecoase.
Celor pasionati de arta, Lelia Zamani le propune povestea unor mari colectionari : actorul Nottara si arhitectul Pompiliu Macovei. Casa Nottara si Muzeul Macovei isi asteapta vizitatorii. Miile de volume vechi, tablourile, obiectele de corative romanesti, apusene sau orientale te fac sa-ti pierzi ore bune in timpul unei vizite. O alta casa unica in peisajul urban le-a apartinut artistilor din familia Storck. Aici se pot vedea primele pictiuri murale realizate de o femeie, in Romania.
Citind cartea Leliei Zamani, Bucurestiul ti se va parea mult mai mare datorita povestilor ce impanzesc fiecare cotlon. Strazile intesate de cladiri moderne isi asteapta arheologii plictisiti de peisaje urbane aplatizate.

Puteti comanda online cartea Oameni si locuri din vechiul Bucuresti de pe site-ul editurii Vremea.

Articol postat de | 17. 03. 2012
Sursa:  http://townportal.ro/carti/_comentator-adriana-gionea/lelia-zamani-oameni-si-locuri-din-vechiul-bucuresti/
Autor: Lelia Zamani An aparitie: 2008
Titlu: Oameni si locuri din vechiul Bucuresti Pret: 18 RON
Nr. pagini: 176 Editura: Vremea

Niciun comentariu: