miercuri, 20 iunie 2012

Lars Noren – Trei piese de teatru


 3 piese de teatru





Autor: Lars Noren;
Titlu: Trei piese de teatru;

Lars Noren, unul dintre cei mai buni dramaturgi suedezi, vorbeste fara menajamente despre cateva dintre bolile istoriei moderne: rasismul, traumele femeilor agresate in razboiul din fosta Iugoslavie si respingerea celor afectati de tulburarile psihice. Cand se pun in scena piesele scrise de Lars Noren, sala de spectacol se transforma si devine un camp de lupta, unde protagonistii si-au eliberat emotiile tipatoare, zavorate multa vreme in tacerea lumii interioare. Replicile socante si conflictele escaladeaza pana devin gesturi extreme. Volumul aparut la Vremea cuprinde trei piese ale dramaturgului: Frig, Razboi, Clinica.
Dramaturgul suedez a-ncercat sa redea imagini cutremuratoare prin replicile incandescente ale unor tipologii aflate in umbra societatii. Aceste replici socheaza, protagonistii manifestand un dispret pentru orice forma de pudoare. Ei nu menajeaza pe nimeni si nu se menajeaza. Se cred prinsi intr-o lume care i-a uitat si recurg la solutii dureroase pentru a se face auziti, netinand cont de urmarile tragice. Despre astfel de urmari vorbeste Lars Noren si in piesa Frig, unde protagonistii sunt adepti ai miscarilor neonaziste. Acestia si isi expun argumentele in fata unui adolescent coreean, adoptat de un cuplu suedez. Ura lor fata de imigrantii si de politicienii care sustin toleranta culturala iti aminteste de atacurile din Norvegia (cazul Breivik), in numele “puritatii rasiale”.
Piesa Razboi aminteste de urmarile cutremuratoare ale conflictelor din Iugoslavia. Razboiul este vazut prin ochii unei familii destramate. Pe frontul de acasa, reintoarcerea unui cap de familie care isi cere drepturile acordate oricarui barbat din societatea patriarhala duce la explozia provocata de niste vechi conflicte transgenerationale. Dispretul fata de un frate care alege studiile in dauna pragmatismului primitiv si brutal, marturiile sotiei si ale fiicelor abuzate, alaturi de imaginea unei lumi devastate, alcatuiesc noua viata gasita de prizonierul unui lagar. Universul familial devine ostil, iar casa dominata candva de prezenta sa ramane doar o statie neinsemnata in drumul spre Europa Occidentala, plina de capcane intinse femeilor care vor sa dea uitarii evenimentele sumbre din timpul razboiului. Lars Noren arata o realitate care se prelungeste dincolo de reportajele in care sunt prezentate actiunile “umanitare” ale fortelor militare trimise pentru a mentine pacea.
In  piesa Clinica, Lars Noren surprinde visurile, framantarile si relatiile interumane din spatele unui diagnostic psihiatric. Pacientii, asa cum sunt vazuti prin ochii dramaturgului scandinav, sunt intruchiparea fragilitatii, nicidecum acele fiinte defecte, asa cum sunt etichetati adesea. Simptomele acestora sunt decodificate prin intermediul reprezentarii artistice, Lars Noren permitandu-i spectatorului sa ofere noi sensuri unor maladii sufletesti. Franchetea protagonistilor din Clinica, precum si mecanismele de aparare impotriva unor dureri interioare te ajuta sa privesti altfel dificultatile, slabiciunile si ezitarile umane. Prin tulburarile sale, fiecare protagonist da glas unor teme pe care cei tematori in fata problemelor greu de controlat le-ar vrea clasate.
Puteti comanda online piesele scrise de Lars Noren de pe site-ul editurii Vremea.

Articol postat de | 13. 06. 2012
Sursa: http://townportal.ro/carti/_comentator-adriana-gionea/lars-noren-trei-piese-de-teatru/
Autor: Lars Noren An aparitie: 2007 ( in limba romana)
Titlu: Trei piese de teatru Pret: 18 RON
Nr. pagini: 264 Editura: Vremea

Niciun comentariu: