miercuri, 7 iulie 2010

"Poveste cu o fata", de George C. Dumitru

Ultima apariţie în colecţia Autori români a editurii Vremea este Poveste cu o fată, volum de proză scurtă semnat de George C. Dumitru.

Autorul a publicat mai multe povestiri în reviste literare precum Tomis şi Oglinda Literară, iar debutul editorial şi l-a făcut în antologia Respiro. Proză scurtă 2000-2002 (Editura Dacia, 2003).


Volumul Poveste cu o fată cuprinde şase povestiri pline de farmec: Poveste cu o fată, Paty, Popa Marin, Opulenţă, Dreptul de a sta, Un pârâu fără apă.


"Ce-ar fi de spus în legătură cu o fată de doisprezece ani care a murit? Că era frumoasă. Şi inteligentă. Că-i plăcea şotronul. Şi că a fost prima meaiubire. Şi că ei i-am scris primul bileţel de dragoste, cu un creion cu vârful bont.
Am scris apăsat, cu litere de tipar "Ailăviu", şi i-am îndesat hârtiuţa înbuzunar la sfârşitul orei de matematică. Apoi am continuat, cu acelaşicreion, "Ailăviu", înaintea orei de geografie, la intrarea în laboratorulplin de hărţi umede mirosind a mucegai. "Ailăviu", la ora de chimie, printreeprubetele cu miros de sulf şi sare, "Ailăviu", la ora de agronomie, printrepuieţii de cireşi plantaţi pe lângă gardul şcolii. Ailăviu deci te iubesc, la sfârşitul orelor, apăsându-mi coatele pe verdelezgrunţuros al zidului şcolii, ailăviu deci te iubesc, alergând după ea şiîndesându-i-l lângă celelalte, în buzunarul mic al uniformei, întorcându-iapoi spatele şi fugind spre casă, uşor ca un fulg, cu ghiozdanul mişcându-sesus-jos-sus-jos, ca ţâţele Miei sub tricou, în vara ce trecuse, la munte. Noaptea a trecut rece, a trecut caldă, apoi a trecut iarăşi rece, lăsând locunei dimineţi îngălbenite, cu multe frunze pe jos, cu ghete negre descojiteşi ciorapi flauşaţi. O dimineaţă ca o lacrimă într-un cub de gheaţă. Odimineaţă cu pulpele mele fierbinţi pe scaunul rece din clasă, deschizânddrumul unei zile cu întrebarea, Ai văzut biletele de la mine? nerostită pânăla sfârşitul orelor, însă aruncată înainte de plecare, din vârful buzelor,timidă, dintr-o suflare, Aivăzutbileteledelamine? atunci când lipsa oricărei reacţii devenise un morman de sârmă ghimpată." (fragment din Poveste cu o fata)


marți, 6 iulie 2010

Prezentarea cartii "Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe", de Claudiu Leonte




La link-ul de mai jos puteti viziona un reportaj realizat de TVR cu ocazia lansarii cartii "Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe", de Claudiu Leonte:

http://www.tvr.ro/articol.php?id=84635

vineri, 2 iulie 2010

Imagini de la lansarea romanului "Spre seara", de Mihai Giugariu



Interviu cu Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea, pe www.bookiseala.ro

Mai jos puteti viziona interviul pe care Marius Ghilezan i l-a luat Silviei Colfescu, directorul editurii Vremea.
Transcrierea interviului o gasiti pe bookiseala.ro