luni, 28 iunie 2010

Lansare de carte - "Spre seara", de Mihai Giugariu

Editura Vremea şi Librăria „Mihail Sadoveanu” vă invită la lansarea cărţii

Spre seara, de Mihai Giugariu, apărută în colecţia Autori Romani.


Vor vorbi criticul literar Valeriu Rapeanu si Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.


Lansarea va avea loc joi, 1 iulie 2010, orele 17.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu”, Bd. Magheru, nr. 6-8.


Opera de maturitate, romanul Spre seara este expresia esentializata a viziunii asupra lumii a unui ganditor potentat de un scriitor de talent.

Cartea aduna intre paginile ei povestile exemplare ale unor biografii comune secolului XX, dominate de figura-simbol a bunicului, incarnare a existentelor sfaramate – sau, intr-un mod paradoxal, implinite – de inexorabilul istoriei. In ansamblul ei, scriitura lui Mihai Giugariu aminteste de marile opere dedicate investigarii sensurilor vietii: simplitatea ei sfasietoare trimite la Batranul si marea de Hemingway; prin complexitatea discreta, dar decelabila in fiecare pagina, romanul se alatura familiei de naratiuni ce se randuiesc in umbra capodoperei Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Márquez.

Conceputa ca un concert pentru un singur instrument, sustinut de vastitatea unei orchestre simfonice alcatuite dintr-o diversitate de alte instrumente, povestirea vietii bunicului se poate citi in mai multe registre, functie de disponibilitatea si de capacitatea cititorului.

Oricare ar fi acestea, insa, cartea se adreseaza direct sufletului.


Vă aşteptăm!

joi, 17 iunie 2010

"Oameni fara scapare", de Vasile Radu, o noua aparitie in colectia Autori Romani


Ce-ai face daca intr-o zi tatal tau sau sotul tau sau un prieten ar fi arestati si ar disparea fara urma? Si daca eforturile tale de a-i gasi ar fi zadarnice in fata unor ziduri de netrecut si a unor guri mute?Celor ce traiesc in aceasta carte chiar li s-a intamplat asta. Si pentru ca, intr-adevar, sunt oameni fara scapare, vor un raspuns la aceste intrebari. Doar nevoia acestui raspuns le da forta sa reziste pana ce zidurile se vor prabusi si gurile mute vor vorbi.

Vasile Radu

Vasile Radu s-a nascut la 18 septembrie 1952, in com. Ciocanesti, jud. Calarasi. Este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi, promotia 1975. In prezent, este profesor la un liceu din Slobozia, Ialomita. A publicat: „Victorie minus unu” (roman, 1982, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania), „Fratele meu, Abel” (roman, 1984) si „Omul cu lupa” (povestiri, 1991). Din 1990, dupa cativa ani de documentare, a inceput un proiect mai vast, din care a scris sapte carti. „Oameni fara scapare” este prima dintre acestea. O urmeaza „Felix in valea umbrei mortii”.

Imagini de la lansarea cartii lui Claudiu Leonte - "Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe"




marți, 15 iunie 2010

Lansare de carte - "Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe", de Claudiu Leonte





Editura Vremea şi Librăria "Mihail Sadoveanu" vă invită la lansarea cărţii

Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe, de Claudiu Leonte.


Vor vorbi acad. Dinu C. Giurescu, scriitoarea Andreea Răsuceanu şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.


Lansarea va avea loc miercuri, 16 iunie 2010, orele 14.00, la Librăria "Mihail Sadoveanu", Bd. Magheru, nr. 6-8.


Vă aşteptăm!

Mihai Eminescu - 15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889 - 121 de ani de la moarte

luni, 14 iunie 2010

Imagini de la Bookfest 2010


Grigore Cartianu la standul Vremea.

Oliviu Crâznic, autorul cărţii "...şi la sfârşit a mai rămas coşmarul", oferind autografe.

Tania Radu şi Dan C. Mihăilescu, la standul editurii Vremea.


duminică, 13 iunie 2010

Noutati in colectiile FID - Fapte, Idei, Documente si Autori Romani


Ieri a avut loc prezetarea ultimelor aparitii in colectia FID - Fapte, Idei, Documente:
  • Brâncuşi. Pravila de la Craiova, de Petre Pandrea
  • Vieţile lui Alexandru Paleologu, de Tudorel Urian
  • Prigoana. Documente ale procesului C. Noica, C. Pillat, S. Lăzărescu, A. Acterian, Vl. Streinu, Al. Paleologu, N. Steinhardt, T. Enescu, S. Al-George, Al. O. Teodoreanu şi alţii
  • Filosofia – dragoste de frumos. Un posibil manual pentru elevi şi studenţi, de Irinel Dincă
  • Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri, de Miruna Lepuş

Au luat cuvantul acad. Dinu C. Giurescu, Tereza Singalia, cercetator de arta, scriitorul Cornel Ungureanu si Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Despre ultimul romanaparut in colectia Autori Romani, "Spre seara", de Mihai Giugariu, a vorbit criticul si scriitorul Bedros Horasangian.


luni, 7 iunie 2010

Evenimentele editurii Vremea la Bookfest 2010

Vineri, 11 iunie, ora 14.00 – Noutăţi în colecţia Planeta Bucureşti

(Arena, pavilion 13)

  • Poveşti cu statui şi fântâni din Bucureşti, de Victoria Dragu-Dimitriu
  • Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe, de Claudiu Leonte
  • Poezia arhitecturii, de Alexandru Olian
  • Pisici din Bucureşti, de Silvia Colfescu

Vor vorbi: acad. Dinu C. Giurescu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.


Sâmbătă, 12 iunie, ora 14.00 – Noutăţi în Colecţia FID – Fapte, Idei, Documente (Cafeneaua literară Lavazza, pavilion 15)

  • Brâncuşi. Pravila de la Craiova, de Petre Pandrea
  • Vieţile lui Alexandru Paleologu, de Tudorel Urian
  • Prigoana. Documente ale procesului C. Noica, C. Pillat, S. Lăzărescu, A. Acterian, Vl. Streinu, Al. Paleologu, N. Steinhardt, T. Enescu, S. Al-George, Al. O. Teodoreanu şi alţii
  • Filosofia – dragoste de frumos. Un posibil manual pentru elevi şi studenţi, de Irinel Dincă
  • Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri, de Miruna Lepuş

Vor vorbi: acad. Dinu C. Giurescu, scriitorii Cornel Ungureanu şi Tudorel Urian, Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.


Sâmbătă, 12 iunie, ora 14.30 – Noutăţi în colecţia Autori români

(Cafeneaua literară Lavazza, pavilion 15)

  • Spre seară, de Mihai Giugariu

Vor vorbi: scriitorul Bedros Horasangian şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.


Sâmbătă, 12 iunie, ora 15.00 – Noutăţi în colecţia Roşu şi Negru

(stand editura Millenium)

  • Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, de Oliviu Crâznic

Vor vorbi: scriitorii Michael Hăulică şi Horia Ursu, Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Va asteptam pe toata durata Bookfest, intre 9 si 13 iunie, la Romexpo, in pavilionul 15, stand A 5.
Programul de vizitare al Bookfest 2010 este:
Miercuri, 9 iunie 10:00-20:00
Joi, 10 iunie 10:00-20:00
Vineri, 11 iunie 10:00-22:00
Sâmbătă, 12 iunie 10:00-20:00
Duminică, 13 iunie 10:00-18:00

Intrarea este libera!

Lansare de carte - "Spre seara", de Mihai Giugariu

Opera de maturitate, romanul "Spre seara" este expresia esentializata a viziunii asupra lumii a unui ganditor potentat de un scriitor de talent. Cartea aduna intre paginile ei povestile exemplare ale unor biografii comune secolului XX, dominate de figura-simbol a bunicului, incarnare a existentelor sfaramate – sau, intr-un mod paradoxal, implinite – de inexorabilul istoriei. In ansamblul ei, scriitura lui Mihai Giugariu aminteste de marile opere dedicate investigarii sensurilor vietii: simplitatea ei sfasietoare trimite la Batranul si marea de Hemingway; prin complexitatea discreta, dar decelabila in fiecare pagina, romanul se alatura familiei de naratiuni ce se randuiesc in umbra capodoperei Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Márquez. Conceputa ca un concert pentru un singur instrument, sustinut de vastitatea unei orchestre simfonice alcatuite dintr-o diversitate de alte instrumente, povestirea vietii bunicului se poate citi in mai multe registre, functie de disponibilitatea si de capacitatea cititorului. Oricare ar fi acestea, insa, cartea se adreseaza direct sufletului.

Mihai Giugariu s-a nascut in anul 1929. Pubertate petrecuta la adapostul unui internat de liceu militar, aseptic politic, totusi lipsit de paznici si usi interzise. A facut studii universitare la Facultatea de Drept din Bucuresti. Anecdotica acelei perioade, ca si a aceleia care i-a urmat, de un comun anost, presarat cu mici praguri turbionare, specific vremii, i-a lasat gustul amar al refularii si domesticizarii programate, cu o recurenta a sechelelor greu convertibile. A inceput sa publice tarziu, debutand editorial in anul 1967 cu un volum de proza scurta, urmat de alte volume de proza (romane) si eseuri critice, inclusiv si aleatoriu publicistica si traducere. Scriitorul a fost dublat de magistrat, nici unul nedatorandu-i celuilalt aproape nimic, in afara de probitate.

Lansarea va avea loc in cadrul Bookfest, sambata, 12 iunie, ora 14.30, la Cafeneaua literară Lavazza” din pavilionul 15.

Lansare de carte - "Nae Ionescu sau implinirea prin tineri", de Miruna Lepus

Miruna Lepus s-a nascut in 1986. Este absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si masteranda in Teoria si Practica Editarii, la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

Spirit cercetator, Miruna Lepus este sincer interesata de istoria Romaniei. Nu s-a multumit cu prea putinele informatii pe care manualele moderne le ofera asupra unor perioade ale istoriei noastre considerate sensibile, sau asupra unor personaje ce au marcat epoca in care au trait. A citit, a cautat date, a scris ceea ce i s-a parut important. Astfel s-a nascut o prima carte, "Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l", adresata in special colegilor de generatie care au resimtit, ca si ea, frustrarea de a nu sti nimic despre o parte insemnata a operei marelui poet si ganditor.

Volumul de fata este rodul studiilor ei legate de o alta personalitate despre care s-ar putea spune ca a fost o victima a istoriei. Profesor universitar, filosof, gazetar cu impact asupra vietii politice si „stea” a evenimentelor mondene, Nae Ionescu poate fi considerat o intruchipare a epocii in care a trait, stralucitoarea, intunecata, tragica si usuratica perioada interbelica. Profesorul si-a pus amprenta asupra epocii sale, asa cum si epoca si-a pus amprenta asupra creatiei si a vietii lui. Destinul sau, la fel ca si cel al altor ganditori interbelici, penduleaza intre implinire si ratare, intre adulatia contemporanilor si caderea postuma in anonimat. A lasat o opera careia, privita in contextul in care a fost creata, i se pot intelege prestigiul si coerenta, dar care, evaluata prin metoda inghesuirii in patul lui Procust al altor credinte si al altor date istorice, poate fi considerata discutabila. Lasand la o parte chestiunea perenitatii unui tip de gandire a carui perfecta incadrare in epoca il face, poate, inoperant in alte vremi, putem considera ca adevarata implinire a profesorului s-a facut prin tineri: indrumati, in perioada cea mai receptiva a vietii lor, de un magistru inzestrat cu stralucirea lui Nae Ionescu, elevii sai au dus aceasta stralucire mai departe, sporind-o.

Lansarea va avea loc in cadrul Bookfest, sambata, 12 iunie, ora 14.00, in spatiul de evenimente Arena din pavilionul 13.

joi, 3 iunie 2010

Lansare de carte - "Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe", de Claudiu Leonte

Exista oare restaurante bune in Bucuresti? Ei, cum sa nu?
Claudiu Leonte le-a vazut. A intrat, a mancat, a baut. I-a placut. Si ne povesteste de ele.

Exista oare restaurante proaste in Bucuresti? Ehehei!Claudiu Leonte le-a vazut. A intrat, a mancat, a baut. A suferit. Si ne povesteste de ele.

Astfel incat, daca vrea cineva sa stie unde sa se duca sa manance si sa se simta bine in Bucuresti, poate sa consulte aceasta carte. Si isi va face o idee, citind o opinie sincera si avizata.

Iar daca vrea sa stie ce restaurante e bine sa ocoleasca in eleganta noastra capitala, sa citeasca parerea lui Claudiu Leone. Cu incredere.

Culinariard. Restaurante, carciumi, vorbe, de Claudiu Leonte este ultima aparitie in colectia Planeta Bucuresti.

Lansarea va avea loc in cadrul Bookfest, vineri, 11 iunie, ora 14.00, in spatiul de evenimente Arena din pavilionul 13.

Va asteptam!

Lansare de carte - "...si la sfarsit a mai ramas cosmarul", de Oliviu Craznic

Va invitam la lansarea cartii ...si la sfarsit a mai ramas cosmarul, de Oliviu Craznic, eveniment ce va avea loc in cadrul Bookfest, sambata, 12 iunie, ora 15.00, la standul editurii Millenium. Vor vorbi scriitorul Horia Ursu si Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Romanul horror al lui Oliviu Craznic se bazeaza pe cronici medievale. Actiunea cartii se petrece in Castelul Ultimelor Turnuri, unde lucrurile merg cu adevarat Rau.
Invitat la nunta unei necunoscute intr-un castel bantuit de diavol, nobilul decazut Arthur de Seragens se trezeste prins intr-o ingrozitoare plasa a nebuniei, tradarii si crimei. In vreme ce oaspetii mor in jurul lui unul dupa altul intr-un mod misterios, secerati de un dusman inuman, Arthur intrezareste cu groaza cum latul se strange in jurul singurei persoane de care i-a pasat vreodata, superba Adrianna de Valois, tanara fiica a intunecatului si temutului sef al Politiei. Panicat si confuz, Arthur se vede astfel nevoit sa incheie o alianta fragila si controversata cu cei mai puternici dintre supravietuitori, care au inceput deja o ancheta in intuneric, impreuna dar suspectandu-se unii pe altii: vicontele de Vincennes, prietenul din copilarie al lui Arthur, versat in intrigile de salon, logician si vanator iscusit; baronul german Von Walter Calatorul, ale carui peregrinari prin locuri uitate de lume l-au adus de atatea ori in fata unor adevaruri de neindurat; frumoasa si imorala Giulianna Sellini, despre care se spune in soapta ca i-a sedus deodata pe Dumnezeu si pe Diavol; fostul preot Huguet de Castlenove, acum un spadasin periculos, al carui drum presarat cu cadavre duce la o amanta misterioasa; ducele de Chalais, puternic si crud stapanitor al tinutului, rafinat, aratos si incapabil de a-si stapani pornirile violente; si, mai ales, barbatul care conduce investigatia si de care se tem toti, caci o singura vorba a lui poate aduce rugul – Albert de Guy, inchizitorul…

Nascut la 1 noiembrie 1978 in Lupeni, judetul Hunedoara, Oliviu Craznic a absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si este licentiat in Institutii de Drept penal si Institutii de Drept civil la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. A urmat cursurile de formare a mediatorilor organizate de Asociatia „Pro Medierea”, iar din 2002 este consilier juridic si membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania.

Va invitam sa cititi si blogul autorului, unde gasiti si un fragment din carte: http://oliviucraznic.wordpress.com/

Despre carte a inceput deja sa se vorbeasca. Puteti citi articole, mesaje si fragmente din roman pe urmatoarele site-uri:

LiterNet http://atelier.liternet.ro/articol/9320/Oliviu-Craznic/-si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul.html
Agentia de Carte http://www.agentiadecarte.ro/2010/05/un-roman-gothic-bantuit-de-personaje-malefice/
Revista Noi, nu! http://www.revistanoinu.com/Si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul.html
Forum HotNews http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=16126
Lux Noctis. ROmanian Gothic Community http://www.lux-noctis.ro/stiri/OLIVIU-CRAZNIC-Si-la-sfarsit-a-mai-ramas-cosmarul.php

Va asteptam pe toata durata Bookfest, intre 9 si 13 iunie, la Romexpo, in pavilionul 15, stand A 5. Programul de vizitare al Bookfest 2010 este:
Miercuri, 9 iunie 10:00-20:00
Joi, 10 iunie 10:00-20:00
Vineri, 11 iunie 10:00-22:00
Sâmbătă, 12 iunie 10:00-20:00
Duminică, 13 iunie 10:00-18:00

miercuri, 2 iunie 2010

Noutati editoriale la Bookfest 2010 - 9-13 iunie

Colectia Planeta Bucuresti

Colectia Fapte, Idei, Documente - FID

Colectia Rosu si negru
Colectia Autori romani

marți, 1 iunie 2010

Lansare de carte - "Brancusi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brancusi", de Petre Pandrea


Brancusi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brancusi este cel de-al doilea volum al trilogiei dedicate de Petre Pandrea lui Constantin Brancusi. Lansarea acestei noi aparitii in colectia Fapte, Idei, Documente - FID va avea loc in cadrul Bookfest, sâmbătă, 12 iunie, ora 14.00, in spatiul de evenimente Arena din pavilionul 13

„Astăzi, am desprins sabia avocaturii de la cingătoare şi am atârnat‑o în cui", scria Petre Pandrea. "Adio! În locul sabiei verbului, mă exercit cu dalta condeiului, ridic o statuie lui Brâncuşi, în aceste pagini monografice, şi zidesc Pravila de la Craiova de care ţinea amicul nostru aşezat la Paris, printre străini, cu dalta, cu mistria şi cu cobiliţa. Eu nu mai port cobiliţă. Nu mai am nevoie. Copiii s‑au ridicat pe picioare proprii, pensia mi‑este prea mare (nevasta, sărăcuţa de ea, a ajuns să nu mai vrea nimic…) pentru crăpelniţă, şi nici de glorie postumă nu‑mi pasă. Gloria mea actuală este imensă pe plaiurile Moldovei, în Transilvania şi la Bucureşti. Mă enervează şi mă înspăimântă. Nici nu mai pot înainta pe Calea Victoriei din cauza lumii care încearcă să‑mi vorbească, să mă consoleze, să mă asigure de stimă. Pe Valea Olteţului şi a Jiului am ajuns o mică legendă. (...) Mi s‑a dus buhul eroismului şi se lansează povestea sfinţeniei. Nu sunt sfânt, ci om, oltean cu Pravila de la Craiova la subţioară, în minte şi în inimă. Am candidat la eroism şi am eşuat”.

Petre Pandrea (1904-1968), eseist, publicist si avocat din perioada interbelica. A fost arestat de patru ori în perioada 1940-1944, apoi, dupa venirea comuniştilor, între 1948-1952 şi 1958-1964, fiind inclus în lotul Pătrăşcanu. Dintre manuscrisele confiscate de securitate si redate apoi familiei, au aparut „Memoriile mandarinului valah”, „Reeducarea de la Aiud. Jurnal penitenciar 1961-1964”, „Garda de fier. Jurnal de filosofie politică”, „Helvetizarea României”, „Crugul Mandarinului. Jurnal intim 1952-1958”, „Călugărul alb”, „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze”.